• Spomienka na oslobodenie obce

          • Prišla sedemdesiata deviata slobodná jeseň. Naše deti o hrôzach vojny počúvajú čoraz menej. Medzi nami stále sú žijúci pamätníci, ktorí vojnu zažili, priamo zasiahla do ich života, veľa im zo života vzala. V mnohých prípadoch navždy. Každoročne spomíname, pripomíname si tú tragédiu ľudstva akou vojna bez pochyby je. Buďme šťastní, že už 79 rokov žijeme len v spomienkach. Oslobodenie našej obce, ktoré si každoročne 27. októbra pripomíname, je spojené s vyjadrením úcty a vďaky všetkým hrdinom, našim spoluobčanom, ktorí položili svoje životy za naše oslobodenie.

             

            Pri tejto príležitosti si aj učitelia a žiaci našej školy boli uctiť pamiatku padlých hrdinov pri pomníku padlým na námestí obce Ubľa.

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Vážení rodičia a žiaci,

            oznamujeme Vám, že jesenné prázdniny v školskom roku 2023/2024 budú v termíne od pondelka 30.10.2023 do 31.10.2023.

            Nástup do školy po prázdninách bude vo štvrtok 2.11.2023.

            V prevádzke nebude materská škola, školský klub detí ani školská jedáleň.

            MŠ bude v prevádzke od 2.11.2023.

          • Deň jablka na našej škole

          • 21. október sa v kalendári uvádza ako Deň pôvodných odrôd jabĺk. Aj naši žiaci si spolu so svojimi učiteľmi tento deň uctili oslavou jablka.
            Tomuto dňu však predchádzali aj mnohé prípravy, no najobľúbenejšou z nich bol zber jabĺk v areáli našej školy. Žiaci deviateho ročníka si zhotovili poučný plagát o jablku, prostredníctvom ktorého hravou a zábavnou formou poinformovali svojich spolužiakov, deti v materskej škole, ale aj našich seniorov o tomto zdravom a chutnom ovocí. Vzájomné stretnutie všetkých potešilo a obohatilo, spoločne sme si zaspievali pesničku a ochutnali jablká, ktoré patria medzi najzdravšie druhy ovocia a určite si tento deň zaslúžia. Sú sladké, voňavé a šťavnaté. Zásobujú naše telo silou, vďaka ovocným kyselinám, tiež uhasia smäd, či zasýtia.
            Veľmi sa tešíme, že sme sa do tejto celosvetovej aktivity zapojili. Našim cieľom bolo nenásilným a hravým spôsobom podporiť u žiakov konzumáciu ovocia, čím sme sa snažili zároveň plniť i niektoré z úloh projektu Škola podporujúca zdravie. Žiaci boli jablkovým dňom nadšení a uvedomili si, že maškrtiť sa dá i zdravým spôsobom.

          • Týždeň zdravej výživy „Hovorme o jedle“

          • Od 16.10. do 20.10. sa organizuje týždeň zdravej výživy. Na každý deň je pripravený program a prezentácia zdravého stavovania. Nielen prezentácie ale aj program na každý deň.


            Týždeň zdravej výživy „Hovorme o jedle“

            PONDELOK
            Téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky
            Prezentácia: Pyramída zdravia. Výroba spodného stupňa pyramídy zdravia /tvorivé dielne/


            UTOROK
            Téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov
            Prezentácia: Významu ovocia a zeleniny v jedálnom lístku. Zber jabĺk zo školskej záhrady, pečenie jablkového koláča a návšteva v DSS Kosmatec s ochutnávkou koláča. Výroba druhého stupňa pyramídy zdravia.


            STREDA
            Téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek
            Prezentácia: Mlieko a mliečne výrobky, prezentácia mliečnej desiaty, konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov. Výroba tretieho stupňa pyramídy zdravia.


            ŠTVRTOK
            Téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny
            Prezentácia: Mäso a mäsové jedlá. Výroba štvrtého stupňa pyramídy zdravia

             

            PIATOK
            Téma: Cukry, tuky, soľ. Jedz a hýb sa
            Prezentácia: Sladké jedlo a sladkosti, konzumácia. Význam telesného pohybu pri konzumácii sladkých jedál.

            Akcia: Deň jabĺk, ochutnávka jabĺk, aktivity s jablkami. Výroba jesenných postavičiek z ovocia a zeleniny - Jesenníčkovia. Výroba posledného stupňa pyramídy zdravia.
            Na celý týždeň je pripravený jedálny lístok podľa jednotlivých tém. Žiaci budú každý deň informovaní s tým, akú desiatu si majú pripraviť na druhý deň.

          • Deň duševného zdravia

          • 10. október je Deň duševného zdravia. Aj naša škola sa pripravila na tento deň. Symbolom duševného zdravia je kvietok nezábudka. Žiaci si už doma vyrobili nezábudky. Koordinátor projektu škola podporujúca zdravie bol organizátorom tohto dňa v spolupráci so všetkými vyučujúcimi. Je veľmi potrebné pripomínať žiakom, aké je dôležité duševné zdravie, ako sa máme o neho starať, aký význam má pre človeka. Spoločne sme si urobili výstavku Nezábudka.

          • Svetový deň mlieka v školách

          • Naša škola je zapojená do projektu Škola podporujúca zdravie. V rámci tohto projektu, sme 25. septembra zorganizovali akciu Cesta mlieka, zameranú na význam mlieka v stravovaní. Akciu zorganizoval koordinátor projektu v spolupráci s koordinátorom protidrogovej prevencie a školskou jedálňou, ktorá dodala mlieko z projektu Školské mlieko. Do akcie boli zapojení žiaci a učitelia celej školy. Každý mal biele oblečenie a mliečnu desiatu. Prváci pripravili kravičky. Ukázali kde kravičky žijú a ako dávajú mliečko. Žiaci 2. ročníka prezentovali celú cestu mlieka od kravičiek, cez mliekareň, až k nám na stôl. Žiaci 3. a 4. ročníka pripravili a prezentovali mliečne výrobky. Celá akcia sa realizovala na školskom dvore.

        • Európsky deň jazykov 2023
          • Európsky deň jazykov 2023

          • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov (EDJ) oslavuje každoročne v septembri už od roku 2001. A tak sa aj naši žiaci 9. ročníka zúčastnili tohto výnimočného dňa, a to presne v piatok 29.09.2023. Zábavné dopoludnie strávili v spoločnosti študentov Gymnázia v Snine. Žiaci sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o európskych krajinách, naučili sa základné slovíčka či frázy v cudzích jazykoch a zistili, že jazyk sa dá naučiť aj hravou formou.

            Veríme, že o rok si to zopakujeme a znova sa naučíme niečo o ďalších európskych kultúrach a cudzích jazykoch.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Ubľa 120
        • msubla120@gmail.com sjubla120@gmail.com
        • Mgr. Mária Karatníková
        • ZŠ 057/7673138, 0911673138 ŠJ 057/7673106, 0903288605 MŠ 0910544667
        • 067 73 Ubľa 120 067 73 Ubľa Slovakia
        • 37873601
        • 2021640126
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje