• Nácvik evakuácie školy

          • „V prízemí pavilónov č. 2 a č. 4 došlo po skrate v elektrickom rozvádzači k rozsiahlemu požiaru s následným zadymením. Z uvedeného dôvodu nariaďujem vykonať okamžitú evakuáciu objektu školy".

            15. júna, v ranných hodinách, sa týmito slovami, prostredníctvom školského rozhlasu, prihovorila pani riaditeľka školy všetkým žiakom a zamestnancom školy. Išlo o preventívny nácvik protipožiarnej evakuácie na základe vopred pripravených plánov v spolupráci s odborom krízového riadenia OÚ v Snine a obce Ubľa. Cvičenia sa zúčastnili Dobrovoľné hasičské zbory z Uble a Klenovej, ako aj Slovenský červený kríž, územný spolok Snina.

            Spôsob nácviku upravuje Metodický pokyn pre zabezpečenie evakuácie na školách v SR. Zámerom je zosúladiť evakuáciu školy tak, aby v prípade ozajstného nebezpečenstva bol postup všetkých evakuovaných čo najrýchlejší.

            Keďže sa cvičenie konalo dopoludnia, žiaci školy mali možnosť pozerať na činnosť hasičov, ktorá bola odborne komentovaná pánom Ing. Gallikom, vedúcim odboru krízového riadenia OÚ v Snine. Najbežnejšia príčina evakuácie školy je požiar. Treba poznať všetky riziká a možné dôsledky. V budove došlo aj k maskovanému zraneniu troch žiakov, ktorých v ohrozených priestoroch objavili hasiči vykonávajúci kontrolu všetkých priestorov školy za účelom zistenia, či všetci žiaci opustili budovu školy. Nasledovalo ich vyslobodenie hasičmi a ošetrenie pracovníčkami Červeného kríža, ktoré vysvetlili k akým zraneniam došlo a ako ich ošetrili. Na záver si mohli žiaci skúsiť hasenie ohňa hasiacim prístrojom.

            Aj keď nácvik dopadol výborne, prajeme si, aby k ozajstnej evakuácii na škole nikdy nedošlo.

            Ďakujeme všetkým za súčinnosť.

            Mgr. Mária Karatníková

          • Duchnovičov Prešov – celoslovenské kolo

          • Vyvrcholením osláv Dňa Rusínov, ktorý si na Slovensku pripomíname 12. júna, bol 22. ročník celoslovenského kola v prednese rusínskej poézie a prózy pod názvom Duchnovičov Prešov.

            Súťaž sa konala pod záštitou Rusínskej obrody na Slovensku v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove.

            Sme nesmierne hrdí na našu recitátorku Bianku Banduričovú, žiačku 8. triedy, ktorá obsadila 3. miesto vo svojej kategórii.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • „Supercyklista a Supervodič 2023“ a „Autosalón“ pri SPŠ v Snine.
          • „Supercyklista a Supervodič 2023“ a „Autosalón“ pri SPŠ v Snine.

          • Naši žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili akcie Supercyklista a Supervodič 2023“ a „Autosalón“ pri SPŠ v Snine.

            Veľké finále súťaže slávnostne otvorila pani riaditeľka SPŠ v Snine PaedDr. Alena Romanová, ktorá privítala hostí - Ing. Dušana Štofika, zástupcu Ministerstva dopravy SR, pána Petra Vološina, primátora mesta Snina, zamestnancov Slovenského Červeného kríža, členov hasičského zboru a všetkých tých, ktorí boli súčasťou pilotného Autosalónu pri SPŠ v Snine.

            V súťaži pedál káry raylle sme vďaka žiakom Alexovi Palivodovi, Jakubovi Motričovi a Garielovi Dvoržákovi získali krásne 3. miesto.

        • Koncoročný výlet – II. stupeň
          • Koncoročný výlet – II. stupeň

          • Dňa 02.06.2023 sa uskutočnil výlet žiakov našej školy do Košíc. Cestovali sme vlakom a cieľom nášho výletu bolo putovanie za historickými a kultúrnymi pamiatkami mesta Košíc. Našou prvou zastávkou bolo Národné divadlo, v ktorom sme si pozreli divadelné predstavenie "Čarodejník z krajiny OZ". Budova divadla i samotné predstavenie nás veľmi zaujalo a o svojich dojmoch a zážitkoch  sme sa mohli porozprávať pri chvíľke oddychu pred fontánami a chrámom sv. Alžbety. Ďalšou časťou nášho výletu bola prehliadka technického múzea v Košiciach vo vedecko – technickom centre, kde si naši žiaci mohli pozrieť  moderné interaktívne exponáty, prostredníctvom ktorých si žiaci samostatne a voľne vyskúšali rôzne hlavolamy, pozorovali fyzikálne javy, otestovali si svoje zmyslové vnemy, optické a akustické javy a množstvo ďalších. Po bohatej prehliadke v technickom múzeu nasledovala krátka prehliadka mesta spojená s nákupmi darčekov a suvenírov.

            Školský výlet sa nám veľmi páčil, splnil naše očakávania a bol príjemným spestrením nášho výchovno – vzdelávacieho procesu.

        • Deň detí
          • Deň detí

          • Vidieť radosť v detských očiach je jeden z najkrajších darov, ktoré v živote môžeme dostať.

            Tú radosť sme pozorovali na našich detičkách 1. júna pri oslavách Dňa detí na obecnom ihrisku v Ubli.

            Malí i veľkí mali možnosť ukázať svoju šikovnosť na zaujímavých aktivitách, ktoré ich čakali na jednotlivých stanovištiach. Keď si s chuťou  zasúťažili a uvoľnili sa, boli tu pre nich pripravené ďalšie prekvapenia.

            Výcvik policajných psov sledovali s obdivom a odmenili ho potleskom. Pri absolvovaní jazdy policajnými autami s húkačkami ani nedýchali. Zaujali ich aj názorné ukážky práce záchranárov – profesionálov, kde si mohli vyskúšať oživovanie, či transport zraneného pacienta, ale i podrobne preskúmať vybavenie sanitky.

            Milovníci zvierat, konkrétne koníkov, si nenechali ujsť jazdu kočom.

            Všetky aktivity dali deťom poriadne zabrať. Odzrkadlilo sa to na ich apetíte. Po chutnom guláši, výbornej kofole sa potešili sladkostiam v balíčku a darčekom od Rodičovskej rady a od pána starostu.

            Chceli by sme sa srdečne poďakovať Oddeleniu hraničnej kontroly PZ Ubľa, Ing. M. Čornaničovi a R. Ruňaninovi zo záchrannej zdravotnej služby LSE, p. starostovi a zamestnancom obecnému úradu v Ubli za pomoc pri organizácii osláv MDD.

            Vám, milé deti, prajeme veľa zdravia a radosti z každého dňa, pretože Vy ste našou budúcnosťou. Každý z Vás je jedinečný a dokáže urobiť svet krajším. 

            Ďakujeme za Vaše úsmevy, ďakujeme, že ste.

          • ŠKOLA V PRÍRODE

          • Jednou z najúčinnejších foriem vzdelávania je zážitková škola, ktorú si užili žiaci 2. až 4. ročníka počas 5 dní v škole v prírode, ktorá sa konala v prekrásnom prostredí horského rekreačného strediska Drienica – Lysá pod úpätím pohoria Čergov.

            Počas školy v prírode deti absolvovali množstvo zaujímavých výletov a aktivít. Súčasťou programu bola aj návšteva národnej kultúrnej pamiatky Múzea Solivar v Prešove, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky pochádzajúci zo 17. storočia. Žiaci sa pri  prehliadke múzea dozvedeli množstvo nových informácií o ťažbe, výrobe, spracovaní a využívaní tohto „bieleho zlata“. Deti mohli v rámci programu pozorovať koníkov a zajazdiť si  na jednom z nich. Svoje zručnosti si rozvíjali pri rôznorodých športových aktivitách a hrách. Počas školy v prírode si upevnili priateľské vzťahy, utužili kolektívy tried. Pobytom v prírode si posilnili jednak fyzickú zdatnosť, ale upevnili si aj environmentálny vzťah k prírode. V neposlednom rade nadobudli dôležité skúsenosti získané samostatnosťou, disciplínou a životom v kolektíve bez rodinných príslušníkov.

          • 61. ročník Festivalu drámy a umeleckého slova A. Duchnoviča.

          • V dňoch 17.5.-18.5.2023 sa v Prešove uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy v ukrajinskom jazyku.  Súťaž zorganizoval Zväz Rusínov-Ukrajincov SR Prešov v spolupráci s Ministerstvom školstva SR. Súťaže sa zúčastnilo 51 súťažiacich v piatich kategóriách.

            Našu školu pod vedením Mgr. Márie Kamozinovej reprezentovali žiaci Krúžku ukrajinského jazyka. V I. kategórií Lívia Riganová, žiačka 4. ročníka, svojim prednesom básne „U Topoli“ od Vasiľa Jurtyna získala 3. miesto. V III. kategórií žiačka 8. ročníka Gabriela Gožová predniesla báseň „Zakarpaťťa“ od Fedora Mikitu a získala 2. miesto. Klaudia Danková, žiačka 5. ročníka, II. kategória, predniesla báseň „De sa mi podily molodeňky roky“ o živote Ivana Žaka.

            Účastníkom gratulujeme.

        • Marec mesiac knihy
          • Marec mesiac knihy

          • Mesiac marec je mesiacom kníh, naši žiaci to dobre vedia a tak sme spoločne navštívili školskú knižnicu, v ktorej si mohli ziaci vybrať nové knihy na prečítanie. Okrem návštevy knižnice sme so žiakmi viedli besedu o prečítanej knihe.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Ubľa 120
        • msubla120@gmail.com sjubla120@gmail.com
        • Mgr. Mária Karatníková
        • ZŠ 057/7673138, 0911673138 ŠJ 057/7673106, 0903288605 MŠ 0910544667
        • 067 73 Ubľa 120 067 73 Ubľa Slovakia
        • 37873601
        • 2021640126
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje