• Deň mlieka
          • Deň mlieka

          • 28.09.2022

            Tento deň je dobrou príležitosťou vyzdvihnúť mlieko ako zdraviu prospešnú potravinu. Deti ochutnavali rôzne mlieka a mliečne výrobky. Zážitkové učenie - dojili kravičku Evičku.

        • Svetový deň mlieka v školách
          • Svetový deň mlieka v školách

          • 28. september sa v kalendári uvádza ako Svetový deň mlieka v školách. Keďže tento deň súvisí so školským prostredím a s nápojom zdraviu prospešným, tak aj my sme považovali za potrebné pripomenúť našim žiakom význam tohto dňa.

                 O dôležitosti pitia mlieka a konzumovaní mliečnych výrobkov, ktoré predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy, informovali vyučujúci jednotlivo v triedach. Všetci žiaci a aj učitelia si priniesli mliečnu desiatu, ktorú si obohatili o mlieko, ktoré má pre náš zdravý telesný vývin nezastupiteľné miesto. Naši žiaci sa prostredníctvom náučného videa Pravda o mlieku dozvedeli zaujímavé informácie o výrobe mlieka, mliečnych výrobkov a o skladovaní, predaji a význame mlieka vo výžive. Svoje poznatky o mlieku si žiaci doplnili do pekných projektov a výtvarných prác, ktoré im budú v triedach pripomínať tento významný deň.

                 Svetový deň mlieka, ktorý sme si pripomenuli s našimi žiakmi sa všetkým veľmi páčil a bol dobrou príležitosťou vyzdvihnúť mlieko ako každodennú súčasť života našich detí. Podarilo sa nám vyvolať u žiakov záujem o zdravé stravovanie a zapojiť ich všetkých do tohto pekného a zdraviu prospešného projektu.

          • Deň kroja

          • Dňa 12. septembra 2022 sme strávili netradičný deň v našej materskej i základnej škole. Nie len učiteľky, ale aj deti MŠ a žiaci ZŠ sa vyparádili do nádherných krojov. Veríme, že aj touto formou sa nám podarilo zasiať do srdiečok našej mladej generácie lásku k národným tradíciam a kultúrnemu bohatstvu.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2022/2023

          • MATERSKÁ ŠKOLA

            Otvorenie bežnej prevádzky bude prebiehať za dodržania hygienických opatrení 5.9.2022 od 6,30 hod.

             

            ZÁKLADNÁ ŠKOLA

            Slávnostné zahájenie šk. roka 2022/2023 bude 5.9.2022 o 8,00 hod na školskom dvore.

            Po slávnostnom otvorení školského roka sa žiaci v sprievode triednych učiteľov presunú do svojich tried. Žiakov 1. ročníka môže do triedy sprevádzať zákonný zástupca.

            O všetkých potrebných informáciách ohľadom ďalšej organizácie vyučovania budú žiaci a zákonní zástupcovia informovaní triednymi učiteľkami v prvý školský deň.

            Školský klub detí:

            •          Každý žiak 1. – 4. ročníka môže navštevovať ŠKD.

            •          Prevádzka ŠKD bude od 6.9.2022 do 16,00 hod. na základe vyplnenej žiadosti o prijatie dieťaťa do ŠKD. Tlačivá dostanú žiaci od vychovávateľky ŠKD 5.9.2022.

            Školská jedáleň – prihlasovanie na obedy v školskej jedálni:

            •          Každý žiak školy sa môže stravovať v školskej jedálni. Podmienky stravovania sú rozpracované na webe školy v sekcii Školská jedáleň. Prihlášku na stravovanie žiaka dostanú žiaci od vedúcej ŠJ dňa 5.9.2022.

            •          Školská jedáleň začína s vydávaním obedov od 6.9.2022 (utorok) na základe vyplnenej prihlášky na stravovanie, ktorú odovzdá žiak alebo zákonný zástupca  triednemu učiteľovi.

            •          Prihlasovanie na obedy neskôr je možné u vedúcej ŠJ.

             

            6.9.2022 (utorok) bude vyučovanie prebiehať nasledovne:

            1. ročník          7.50 – 10.25 hod., od 10,25 ŠKD, o 11,20 obed,

            2. – 4. ročník   7.50 – 11.20 hod.,

            5. – 9. ročník   7.50 – 12.15 hod.

             

            7.9.2022

            1. – 4. ročník   7.50 – 11.20 hod.,

            5. – 9. ročník   7.50 – 12.15 hod.

             

            8.9.2021

            1. – 4. ročník   7.50 – 11.20 hod.,

            5. – 9. ročník   7.50 – 12.15 hod.

             

            9.9.2021

            • 1. – 4. ročník   7.50 – 11.20 hod. praktická časť didaktických hier,
            • 5. – 9. ročník   7.50 – 12.15 hod.  praktická časť jesennej časti účelových cvičení.

             

            Opatrenia v súvislosti s COVID - 19

            Bezpríznakovosť:

            Materská škola –Dieťa pri vstupe absolvuje ranný filter. Rodič každého dieťaťa predkladá pri prvom nástupe žiaka do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa. Toto vyhlásenie má možnosť rodič zaslať aj v elektronickej podobe cez rodičovské konto EduPage pred nástupom žiaka do školy (maximálne deň pred nástupom alebo v deň nástupu do MŠ). Rodičia, ktorí ešte nemajú prístupové údaje do EduPage, predložia vyhlásenie v písomnej podobe.

            Deti a zamestnanci nemusia nosiť rúška v interiéri a v exteriéri materskej školy.

            Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť dieťa s povinným predprimárnym vzdelávaním na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia.

            Pri absencii viac ako 7 (dieťa s PPV) po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí (dieťa s PPV) predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka).

            Rodičia detí s nepovinným predprimárnym vzdelávaním „Potvrdenie od lekára“ nepredkladajú. Potvrdenie od lekára môže byť škole alebo rodičovi zaslané aj e-mailom; pokiaľ lekár nevie potvrdenie zaslať e-mailom, môže lekár o ňom školu informovať telefonicky.

            Základná škola – Rodič každého žiaka predkladá pri prvom nástupe žiaka do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka. Toto vyhlásenie má možnosť rodič zaslať aj v elektronickej podobe cez rodičovské konto EduPage pred nástupom žiaka do školy (maximálne deň pred nástupom alebo v deň nástupu ráno pred vyučovaním). Rodičia, ktorí ešte nemajú prístupové údaje do EduPage, predložia vyhlásenie v písomnej podobe.

             

            V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, dieťa/žiak sa považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Ak dieťa/žiak neprišiel v sprievode rodiča do školy a nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, je potrebné dieťa/žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

            Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní/ (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5 (žiak)/ po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí (žiak) predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). Potvrdenie od lekára môže byť škole alebo rodičovi zaslané aj e-mailom; pokiaľ lekár nevie potvrdenie zaslať e-mailom, môže lekár o ňom školu informovať telefonicky.

            Žiaci a zamestnanci nemusia nosiť rúška v interiéri a v exteriéri základnej školy.

            Domáce samotestovanie:

            Rodičia, ktorí na konci minulého šk. roka prejavili záujem o samotesty pre žiakov a vyzdvihli si ich v škole, využijú testy na preventívne testovanie, resp. podľa potreby v prípade vykazovania príznakov ochorenia  COVID-19.

            V prípade, že žiak mal pozitívny výsledok antigénového samotestu, rodič žiaka bezodkladne oznámi túto skutočnosť všeobecnému lekárovi, škole a žiak ostáva doma.

            V prípade, že v škole stúpne počet  žiakov pozitívnych na ochorenie  COVID-19 nad 10 % z celkového počtu žiakov školy, riaditeľka školy bude konzultovať situáciu s RÚVZ a e-mailom informuje MŠVVaŠ SR.

            Izolácia a karanténa: 

            Izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Izolácia trvá po dobu 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo od objavenia prvých klinických príznakov ochorenia. Koniec izolácie určuje lekár len v prípade výskytu klinických príznakov. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie. Po ukončení 5-dňovej izolácie je osoba povinná mať ďalších 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Žiaci po skončení izolácie v škole a v školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom. 

            Karanténa je pre osobu, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19. Úzky kontakt zostáva  v karanténe iba vtedy, ak jeho všeobecný lekár posúdi karanténu ako potrebnú (zo zreteľov hodných epidemiologických dôvodov, ktorými sú najmä dlhodobý úzky kontakt s osobou pozitívnou na ochorenie, ohrozenie imunodeficientnej osoby na pracovisku) a zároveň, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá sa neskôr stala osobou pozitívnou na ochorenie, a to počas obdobia dvoch dní pred dňom odberu vzorky biologického materiálu do skončenia izolácie alebo pred objavením sa prvých klinických príznakov ochorenia u osoby do skončenia jej izolácie. Karanténa končí pri bezpríznakovom priebehu po 5 dňoch. V prípade výskytu klinických príznakov počas karantény rodič telefonicky alebo e-mailom kontaktuje všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak sa  rodič nedokáže skontaktovať so všeobecným lekárom svojho dieťaťa, postupuje podľa manuálov zverejnených na webovej stránke: https://pediatridetom.sk/

            Viac info tu: https://www.minedu.sk/zelena-otvorenym-skolam/

            Oznam vstupu do priestorov školy a školského zariadenia je umiestnený na dverách:

            https://www.minedu.sk/data/att/24229.pdf

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Ubľa 120
        • msubla120@gmail.com sjubla120@gmail.com
        • Mgr. Mária Karatníková
        • ZŠ 057/7673138, 0911673138 ŠJ 057/7673106, 0903288605 MŠ 0910544667
        • 067 73 Ubľa 120 067 73 Ubľa Slovakia
        • 37873601
        • 2021640126
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje