• OZNAM – ZMENA v prechode na dištančné vzdelávanie

          • Riaditeľka školy na základe nariadenia RÚVZ a so súhlasom zriaďovateľa oznamuje, že z dôvodu výskytu pozitívnych prípadov medzi žiakmi 1. stupňa a vzájomnými kontaktmi medzi nimi, bude výchovno-vzdelávací proces v základnej škole prebiehať nasledovne:

            Žiaci 1. a 3. ročníka zostávajú v domácej izolácií a vzdelávajú sa dištančnou formou vyučovania do 22.11.2021 (podľa rozvrhu hodín dištančného vzdelávania). Nástup do školy 23.11.2021.

            Žiaci 2. až 4. ročníka prechádzajú od 16.11.2021 opäť na prezenčnú formu vyučovania - budú sa vzdelávať v škole podľa bežného rozvrhu hodín.

            Žiaci ročníkov 5. až 9. pokračujú v prezenčnom vzdelávaní podľa bežného rozvrhu hodín, ale bez 7. vyuč. hodiny.

            Prevádzka školskej jedálne a materskej školy ostáva aj naďalej prerušená z technických dôvodov.

            Prevádzka školského klubu detí bude fungovať v obmedzenom režime (pre deti, ktoré budú mať zabezpečený obed doma).

             

            Ďakujeme Vám za trpezlivosť a ústretovosť.

          • OZNAM - prerušenie vyučovania v škole pre žiakov 1., 2., 3. a 4. roč. – prechod na dištančné vzdelávanie

          • Riaditeľka školy na základe konzultácie s RÚVZ a so súhlasom zriaďovateľa oznamuje, že z dôvodu výskytu pozitívnych prípadov medzi žiakmi 1. stupňa a vzájomnými kontaktmi medzi nimi, prerušuje štandardný výchovno-vzdelávací proces v ročníkoch 1. - 4. od 15.11.2021.

            Žiaci 1. až 4. ročníka zostávajú v domácej izolácií a prechádzajú na dištančnú formu vyučovania.  

            Zároveň Vám oznamujeme, že aj naďalej je prerušená prevádzka školskej jedálne (nebude zabezpečené stravovanie pre deti a žiakov školy) z technických dôvodov.     

            Nakoľko nie je možné zabezpečiť stravovanie, naďalej bude prerušená aj prevádzka školského klubu a materskej školy do odvolania.       

            V prípade priaznivej situácie Vám bude oznámené, že MŠ a ŠJ sú opäť v prevádzke.

            Ďalej budeme postupovať podľa usmernenia miestne príslušného RÚVZ, o ktorom Vás budeme informovať.

            Rozvrh hodín dištančného vzdelávania nájdete v prílohe.

            Rozvrh_hodin_distancneho_vzdelavania_I._stupen_ZS.pdf

            Manual_opatreni_pri_podozreni_na_ochorenie_na_Covid-19.pdf

          • Oznam

          • Oznamujeme Vám, že riaditeľka školy prerušuje od 8.11.2021 do odvolania prevádzku školskej jedálne (nebude zabezpečené stravovanie pre deti a žiakov školy) z organizačných dôvodov.     

            Z uvedeného dôvodu budú zrušené aj 7. vyučovacie hodiny, ktoré majú žiaci v rozvrhu hodín.

            Žiadame rodičov, aby zabezpečili výdatnejšiu desiatu pre žiakov.

            Nakoľko nie je možné zabezpečiť stravovanie, zároveň bude prerušená aj prevádzka materskej školy od 8.11.2021 do odvolania.         

            V prípade priaznivej situácie Vám bude oznámené, že MŠ a ŠJ sú opäť v prevádzke.

                                                                                                                          Mgr. Mária Karatníková, riaditeľka školy

          • Oznam

          • Oznamujeme Vám, že po konzulácii s RÚVZ v Humennom a so súhlasom zriaďovateľa, od 8.11.2021 do pominutia dôvodov bude obmedzená prevádzka v materskej škole. Všetky deti (od 2 do 5 rokov aj predškoláci) budú spoločne v triede mladších detí.

            Prevádzka základnej školy bude v nezmenenom režime.

          • Oznam - Riaditeľské voľno pre triedu 2-5 ročných detí v MŠ

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ Ubľa 120 v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že v dňoch od 02.11.2021 - 05.11.2021 poskytuje riaditeľské voľno 2-5 ročným deťom materskej školy z dôvodu výskytu ochorenia Covid-19. V prípade priaznivej situácie bude prevádzka triedy obnovená od 08.11.2021.

        • Medzinárodný deň jablka
          • Medzinárodný deň jablka

          • Tento deň každoročne pripadá na 21. októbra a potvrdzuje, že jablká sú od nepamäti dôležitou súčasťou nášho jedálnička.

            Aj žiaci našej školy si tento deň uctili oslavou jablka. Tomuto dňu predchádzali mnohé prípravy na vyučovacích hodinách THD, na ktorých sa žiaci aktívne podieľali na zbere jabĺk v areáli našej základnej školy. A úroda jabĺčok bola naozaj bohatá...

            Naši žiaci si pripravili rôzne aktivity, ktoré úzko súviseli s týmto chutným ovocím. Tento deň bol spojený s ochutnávkou jabĺk, prípravou informačného plagátu a tvorením zaujímavých a poučných projektov. Súčasťou tohto dňa boli aj informácie o význame jablka, ktoré si pripravili žiačky našej školy. S týmito informáciami sa podelili nielen so žiakmi našej školy, ale aj so škôlkarmi, ktorí tiež nezaháľali a podieľali sa na mnohých aktivitách spojených s jablkom. Vlastná tvorba a nápadité výtvarné práce všetkých našich žiakov nám spestrili tento zaujímavý deň.

            Veľmi sa tešíme, že sa nám jablkový deň vydaril a stretol sa s pozitívnymi ohlasmi. Našim cieľom bolo nenásilným a hravým spôsobom podporiť u žiakov konzumáciu ovocia, čím sme sa snažili zároveň plniť i niektoré z úloh Národného programu prevencie obezity u detí. Žiaci boli jablkovým dňom nadšení a uvedomili si, že maškrtiť sa dá i zdravým spôsobom.

          • Zmena vyhlášky o prekrytí horných dýchacích ciest

          • Od 4. októbra 2021 na základe Vyhlášky č. 250/2021 ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, rúška nebudú povinné pre žiakov základných škôl, špeciálnych základných škôl a žiakov prvých 4 ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom, ale len v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, čiže v triede počas vyučovania.

            Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné v interiéri škôl mimo uzavretého kolektívu ako sú napr. spoločné priestory - chodby, šatne, toalety, presuny do školskej jedálne, učební a pod..

            V prípade účasti na hromadných podujatiach ostáva nosenie rúšok pre žiakov povinné.

            Nosenie rúšok u detí ÚVZ SR naďalej odporúča a považuje ho za účinnú súčasť prevencie nákazy vírusom SARS-CoV-2 a ďalších nákazlivých respiračných ochorení, ako je napríklad chrípka a jej podobné ochorenia. 

            Zároveň odporúčame nosenie rúšok aj v odborných učebniach, kde dochádza k striedaniu žiakov z rôznych tried počas dňa.

            Vyhláška tu:

            vyhlaska_250_od_4.10.21_k_povinnosti_prekrytia_hornych_dychacich_ciest.pdf

        • Biely deň – Svetový deň mlieka v školách
          • Biely deň – Svetový deň mlieka v školách

          • 30. septembra sa aj naša škola zapojila do projektu Svetový deň mlieka. Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Obsahujú mnohé významné látky, hlavne bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny a minerálne látky. Mlieko a mliečne produkty sú najlepšími prírodnými zdrojmi vápnika, ktorý má veľký význam pre zdravý rast kostí a zubov.

            Keďže je mlieko bielej farby, aj tento deň sa niesol v jej znamení. Žiaci a učitelia si v tento deň zladili svoje oblečenie do bielej farby. O dôležitosti pitia mlieka informovali učitelia jednotlivo v triedach, vzhľadom na dodržiavanie protiepidemiologických opatrení. Všetci žiaci si priniesli mliečnu desiatu, ktorú si obohatili o mlieko, ktoré má pre ich zdravý telesný vývin nezastupiteľné miesto.

            Starší žiaci sa prostredníctvom dokumentárneho filmu Pravda o mlieku dozvedeli zaujímavé informácie o výrobe mlieka, mliečnych výrobkov a o skladovaní, predaji a význame mlieka vo výžive. V dokumente naši žiaci získali odpovede napr. na tieto otázky: Zničí sa mlieko v mliekarni? Robia sa mliečne výrobky z umelín? Aké sú zdravotné účinky mlieka? Aké mlieko máme piť?

            Svoje poznatky o mlieku si žiaci doplnili do pekných projektov a výtvarných prác, ktoré im budú v triedach pripomínať tento významný deň.

            Biely deň sa našim žiakom veľmi páčil a bol dobrou príležitosťou vyzdvihnúť mlieko ako každodennú súčasť života našich detí. Podarilo sa nám vyvolať u žiakov záujem o zdravé stravovanie a zapojiť ich všetkých do tohto pekného projektu.

          • Otvorenie šk. roku 2021/2022 sa uskutoční dňa 2.9.2021 (štvrtok) o 8.00 hod.

          • Materská škola bude v riadnej prevádzke od 2.9.2021 od 6.30 hod.

            V prípade priaznivého počasia bude otvorenie školského roka 2021/2022 prebiehať na školskom dvore s dodržaním aktuálnych hyg.- epidemiologických opatrení:

            • Všetky vstupujúce osoby absolvujú ranný filter (meranie telesnej teploty) a dezinfekciu rúk (od 7.30 do 8.00 hod.).
            • Rodič každého žiaka predkladá pri prvom nástupe žiaka do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka

            Príloha č. 1  Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.pdf. Toto vyhlásenie má možnosť rodič zaslať aj v elektronickej podobe cez rodičovské konto EduPage pred nástupom žiaka do školy (maximálne deň pred nástupom alebo v deň nástupu ráno pred vyučovaním). Rodičia, ktorí ešte nemajú prístupové údaje do EduPage, predložia vyhlásenie v písomnej podobe. 

            • Do areálu školy môžu vstúpiť iba zákonní zástupcovia žiakov 1. ročníka.
            • Žiaci jednotlivých ročníkov nastúpia so svojimi triednymi učiteľmi s dodržaním odstupov.
            • Po slávnostnom príhovore sa žiaci v sprievode triednych učiteľov presunú do svojich tried. Žiakov 1. ročníka môže do triedy sprevádzať jeden zákonný zástupca, ktorý pri vstupe do budovy školy vyplní tlačivo 

            Príloha č. 1a  Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_navstevnika.pdf 

            • O všetkých potrebných informáciách ohľadom ďalšej organizácie vyučovania budú žiaci a zákonní zástupcovia informovaní triednymi učiteľkami v prvý školský deň. 
            • Predpokladaný záver prvého dňa je o 9.30 hod.

            V prípade nepriaznivého počasia sa bude otvorenie školského roka realizovať v interiéri školy po jednotlivých triedach.

            Dňa 3.9.2021 (piatok) bude vyučovanie prebiehať nasledovne:

            1. ročník          7.50 - 10.25 hod.

            2. - 9. ročník    7.50 - 11.20 hod.

            Zároveň Vám oznamujeme, že z technických príčin dňa 3.9.2021, žiaci ZŠ nebudú mať obed v školskej jedálniv prevádzke nebude ani Školský klub detí.

             

            Ďalšie informácie týkajúce sa organizácie a podmienok: 

             

            Prihlasovanie na obedy v školskej jedálni:

            • Každý žiak školy sa môže stravovať v školskej jedálni. Podmienky stravovania sú rozpracované na webe školy v sekcii Školská jedáleň. Prihlášku na stravovanie žiaka dostanú žiaci od vedúcej ŠJ dňa 2.9.2021.
            • Školská jedáleň začína s vydávaním obedov od 6.9.2021 (pondelok) na základe vyplnenej prihlášky na stravovanie, ktorú odovzdá žiak alebo zákonný zástupca triednemu učiteľovi.
            • Prihlasovanie na obedy neskôr je možné u vedúcej ŠJ.

            Prihlasovanie do školského klubu detí:

            • Každý žiak 1. - 5. ročníka môže navštevovať ŠKD.
            • Prevádzka ŠKD bude od 6.9.2021 na základe vyplnenej žiadosti o prijatie dieťaťa do ŠKD. Tlačivá dostanú žiaci od vychovávateľky ŠKD dňa 2.9.2021.

            TEŠÍME SA NA VÁS !

          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy

          • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu, bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

            Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka. 

            Príloha č. 1  Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.pdf

             

            Návštevník školy môže vstúpiť len so súhlasom riaditeľa a musí sa preukázať „Písomným vyhlásením o bezpríznakovosti“ pre návštevníka.

            Príloha č. 1a  Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_navstevnika.pdf 

            V prípade vstupu návštevníka do budovy školy je nutné mať prekryté horné dýchacie cesty podľa aktuálnej vyhlášky ÚVZ SR  a pri vstupe je nutné vykonať dezinfekciu rúk.

          • Organizácia a podmienky vých. - vzdelávacieho procesu v šk. roku 2021/2022

          • Na základe vydaného ŠKOLSKÉHO SEMAFORU, ktorého cieľom je udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19, boli stanovené základné prevádzkové podmienky školy vrátane špecifík dodržiavania protiepidemických opatrení a odporúčaní MŠVVaŠ SR. Z manuálu a dokumentov zverejnených na webe MŠVVaŠSR vyberáme tieto informácie:

            Zásadné pravidlá:

            Škola dodržiava opatrenia smerujúce k implementácii odporúčaní ÚVZ SR a sú založené na princípe ROR - Rúško, Odstup, Ruky. 

            Žiak, zamestnanec musí mať prekryté horné dýchacie cesty počas celého vyučovania podľa aktuálne platnej vyhlášky ÚVZ SR. Výnimku z povinnosti nosiť rúško majú deti do 6 rokov, deti v materskej škole a v registrovaných nesieťových zariadeniach, žiaci so závažnými poruchami autistického spektra, so sluchovým postihnutím, alebo so stredným a ťažkým mentálnym postihnutím a ich pedagógovia.

            RANNÝ FILTER A ĎALŠIE OPATRENIA

            Z dôvodu bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov a zamestnancov sa každé ráno bude pri vstupe do školy vykonávať ranný filter (meranie teploty) a vykonávať dezinfekcia rúk.

            Škola má vyčlenenú jednu miestnosť  určenú na bezprostrednú izoláciu.

            Škola bude minimalizovať premiešavanie žiakov.

            V ŠJ pri stravovaní žiakov škola urobí zonáciu priestorov jedálne podľa tried pri sedení za stolmi.

            POVINNOSTI RODIČA

            a) Rodič zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do školy a pri odchode žiaka zo školy (prekrytie horných dýchacích ciest vhodne zvolenými osobnými ochrannými pomôckami alebo jej stanovenými ekvivalentami v súlade s aktuálne platnými opatreniami ÚVZ SR, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

            b) Rodič zabezpečí pre žiaka každý deň minimálne dve rúška (náhradné musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky.

            c) Rodič dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky na školský rok 2021/2022, a rešpektuje opatrenia na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia detí a žiakov (§152 ods. c) zákona č. 245/2008 Z.z.).

            d) Rodič predkladá pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka: Príloha č. 1  Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.pdf. Toto vyhlásenie má možnosť rodič zaslať aj v elektronickej podobe cez rodičovské konto EduPage pred nástupom žiaka do školy (maximálne deň pred nástupom alebo v deň nástupu ráno pred vyučovaním).

            Žiak s príznakmi musí zostať doma. Pokiaľ rodič nevie vylúčiť príznaky, kontaktuje detského lekára.

            V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, sa žiak považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Pokiaľ žiak prišiel do školy v sprievode rodiča, nebude mu umožnený vstup do školy a odchádza s rodičom domov. Ak neprišiel žiak v sprievode rodiča, je potrebné žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

            Ak si žiak nedopatrením zabudne vyhlásenie doma, rodič má 3 možnosti:

            1. odoslať ho škole prostredníctvom aSc agendy (EDUPAGE),

            2. poslať scan „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti“ e-mailom,

            3. kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.

            e) Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie o chorobe“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť, ktorá môže mať za následok zhoršenú známku zo správania prípadne nutnosť vykonať komisionálne skúšky. Podozrenie zo zneužívania ospravedlňovania dochádzky žiaka preskúmava na podnet školy miestne príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

            f) V prípade, že je u žiaka podozrenie na COVID-19 (bol v úzkom kontakte s osobou pozitívnou na COVID-19), rodič bezodkladne o tejto situácii informuje triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy, aby mohli prijať sprísnené hygienicko-epidemiologické opatrenia. Povinnosťou rodiča je aj bezodkladne nahlásenie karantény škole, ak bola žiakovi nariadená všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva. Za týchto podmienok nemôže žiak navštevovať školu.

            g) V prípade, že je u žiaka potvrdené ochorenie na COVID-19, rodič bezodkladne o tejto situácii informuje triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy, aby mohli byť obratom identifikované úzke kontakty žiaka za 2 dni pred jeho testovaním.

            ODPORÚČANIA PRE RODIČA

            a) Odporúčame rodičom predložiť škole „Oznámenie o výnimke z karantény“: Príloha č. 2  Oznamenie_o_vynimke_z_karanteny.pdf. Riaditeľka tak v prípade potvrdeného pozitívneho prípadu na ochorenie COVID-19 bude môcť v záujme ochrany zdravia neprekonaných a nezaočkovaných žiakov ich požiadať, aby čo najrýchlejšie opustili priestory školy, no zároveň uplatniť výnimku z karantény na tých žiakov, ktorých sa týka.

            DOBROVOĽNÉ DOMÁCE SAMOTESTOVANIE

            Tí rodičia, ktorí prejavili záujem o dobrovoľné testovanie žiakov Ag testami v domácom prostredí, dostanú pre každého žiaka sadu 25 ks testov na domáce testovanie, ktoré môžu byť využité len pre testovanie žiakov. Škola na základe prejaveného záujmu rodičov objednala sady testov. Keďže distribúcia testov bude prebiehať prostredníctvom OÚ Prešov, škola na základe oznámovacieho e-mailu si vyzdvihne testy a následne testy odovzdá  rodičom cez odovzdávajúci protokol. O dátume preberania testov budeme rodičov informovať.

            V prípade pozitívneho výsledku samotestovania Ag testom žiaka počas školského roka:

            1. Žiak zostáva doma – nemôže ísť do školy.

            2. Rodič kontaktuje všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý mu stanoví ďalší postup.

            3. Rodič oznámi škole, že žiak mal pozitívny výsledok Ag testu, aby škola mohla pristúpiť k sprísneným hygienicko-epidemiologickým opatreniam.

            PRERUŠENIE VYUČOVANIA V TRIEDACH

            Podľa nového COVID Automatu budú školy otvorené vo všetkých farbách okresov. Na rozdiel od minulého školského roka sa bude prerušovať vyučovanie len v jednotlivých triedach, nie v celej škole. Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na ochorenie COVID-19, pôjdu žiaci z triedy do 14-dňovej karantény (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény). Pokiaľ bude v triede 100% žiakov, ktorí majú výnimku z karantény (sú zaočkovaní alebo prekonali COVID-19), v tejto triede nedôjde k prerušeniu vyučovania. Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní. Ak je osoba v domácnosti žiaka v karanténe (je úzky kontakt pozitívneho), žiak môže chodiť do školy do momentu, pokiaľ sa u rodiča nepotvrdí ochorenie COVID-19. Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu žiaka detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada.

            Viac informácií:

            SKOLSKY_SEMAFOR_(verzia_1.0.__17._8._2021).pdf

          • UPOZORNENIE!

          • Dobrý deň,

            podľa aktuálnych informácií z ÚPSVaR a útvaru soc. vecí MÚ, Vám zasielame nasledovné usmernenie:

            Na tomto linku sa dozviete: 

            Informácia k deťom, ktoré sú oprávnené na poskytnutie dotácie podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách > ÚPSVaR (gov.sk)

            Tu nájdu rodičia dôležitú informáciu, že VŠETCI (aj deti do 6 rokov aj nad 6 rokov, ktoré navštevujú posledný ročník MŠ) sú povinní predložiť Čestné vyhlásenie, aby ich dieťa mohlo byť zapísané v zozname na dotáciu.

            Ak rodič Čestné vyhlásenie nedoručí, nemôže byť uvedené v zozname na dotáciu.

            Vzniknutá situácia je žiaľ mimo našej kompetencie a rozhodnutia. Musíme reagovať na denne sa meniace podmienky na ÚPSVaR.

            "Dotáciu na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách je možné poskytnúť na:

            • deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku (5-ročné deti v poslednom ročníku MŠ), nakoľko na tieto deti nie je možné si uplatniť z dôvodu veku dieťaťa nárok na zvýšený daňový bonus, ale je možné si uplatniť nárok na tzv. dvojnásobný daňový bonus;
            • deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré dovŕšili 6 rokov veku a v ZŠ, ktoré nedovŕšili 15 rokov veku ak žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili (osoby so zdaniteľným príjmom), alebo si nemohli v zmysle zákona o dani z príjmov uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus (napr. poberatelia dôchodkov, nezamestnaní);

            Upozorňujeme, aby rodičia tejto kategórie detí (od 6 do 15 rokov), ktorí majú nárok na uplatnenie si zvýšeného daňového bonusu uprednostnili uplatnenie si tohto daňového bonusu, nakoľko ak sa na dieťa poskytne dotácia na stravu v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách zanikne im nárok na akýkoľvek daňový bonus úplne.

            • deti v ZŠ, ktoré už dovŕšili 15 rokov veku (napr. z dôvodu opakovania ročníka, odkladu povinnej školskej dochádzky), nakoľko na tieto deti nie je možné z dôvodu veku dieťaťa si uplatniť zvýšený daňový bonus, ale je možné si uplatniť nárok na tzv. základný daňový bonus.

            Nárok na poskytnutie dotácie na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách preukazuje zákonný zástupca dieťaťa zriaďovateľovi čestným vyhlásením, a to nezávisle od veku dieťaťa, t.j. povinnosť predloženia čestného vyhlásenia sa vzťahuje aj na zákonných zástupcov detí, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku a sú v poslednom ročníku MŠ, resp. deti, ktoré dovŕšili 15 rokov veku."

            Čestné vyhlásenie ak budete odovzdávať, nechajte u tr. učiteľov.

            ZROZUMITEĽNEJŠIE VYSVETLENIE

            -  deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré už dovŕšili 6 r., a ktorých rodičia si neuplatňujú žiadny daňový bonus, a teda si žiadajú o dotáciu na stravu, k čomu sa dokladá čestné vyhlásenie;

            -  a taktiež 5-ročné deti v poslednom ročníku MŠ, ktoré ešte nedovŕšili 6 r., a ktorých rodičia ešte nemajú nárok na uplatnenie zvýšeného daňového bonusu (až od 6 r.) – tým pádom im automaticky vzniká nárok na dotáciu na stravu aj keď poberajú dvojnásobný daňový bonus, ALE k takémuto dieťaťu zapísanému do zoznamu bude potrebné taktiež priložiť to isté čestné vyhlásenie.

            Zároveň taktiež upozorňujeme, že dieťa, ktoré je už zapísané v zozname ako 6-ročné na základe toho, že rodičia si neuplatňujú žiadny daňový bonus, ale dotáciu na stravu a stalo by sa napr. že rodič sa od októbra zamestná a uplatní si nárok na daňový bonus, je povinný túto skutočnosť škole bezodkladne oznámiť, a v tomto prípade bude taktiež potrebné dieťa zo zoznamu vyškrtnúť. V prípade neoznámenia takejto skutočnosti rodičom ZŠ s MŠ a poberania daňového bonusu aj dotácie na stravu súbežne, bude voči rodičovi vyvodená trestno-právna zodpovednosť.

          • Informácie k dotáciám na stravu od 01.08.2021

          • Vážení rodičia, v súvislosti s právnymi úpravami zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, účinnými od 01.08.2021, Vás chceme upozorniť na zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • zvýši sa suma dotácie na stravu na 1,30 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastní vyučovania v ZŠ a odoberie stravu; 
            • nárok na dotáciu (obedy zadarmo) budú mať naďalej už len deti, ktorých rodičia požiadajú na ÚPSVaR (Ing. Jozef Chvostaľ): 

            o potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi;

            - alebo o potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima;

            - alebo čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa. 

            Zamestnaní rodičia, ktorí si doteraz u zamestnávateľa uplatňovali daňový bonus, ho budú mať automaticky zvýšený o 1,7 násobok základného bonusu (23,22€ x 1,7 = 39,47€). V prípade jeho neuplatnenia prídu o celú sumu bonusu, nie len o zvýšenú časť. 

            • o potvrdenie je potrebné požiadať na ÚPSVaR

            Rodičia, ktorých deti sa zo zdravotných dôvodov nemôžu stravovať v školskej jedálni, musia v novom školskom roku 2021/2022 podať Žiadosť o preplatenie dotácie na stravu spolu s lekárskym potvrdením na základe odborného lekárskeho vyšetrenia (napr. pediatrického gastroenterológa, diabetológa, imunológa a pod.) najneskôr do 06.09.2021.

            dotacie_a_danovy_bonus.docx

            cestne_vyhlasenie.pdf

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Ubľa 120
      • msubla120@gmail.com sjubla120@gmail.com
      • Mgr. Mária Karatníková
      • ZŠ 057/7673138, 0911673138 ŠJ 057/7673106, 0903288605 MŠ 0910544667
      • 067 73 Ubľa 120 067 73 Ubľa Slovakia
      • 37873601
      • 2021640126
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje