• OKTÓBER – MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          • Celý mesiac sa niesol v znamení spolupatričnosti, lásky, úcty, pozornosti, pokory a obdivu k starším ľuďom. I keď veríme, že tieto čnosti sa z našich srdiečok nevytrácajú po celý rok, v mesiaci október žiaci našej školy potešili svojimi aktivitami nielen svojich starých rodičov, ale i starších ľudí v našej obci.

            Svojim kultúrnym vystúpením, bohatým na tanec, spev i hovorené slovo, roztlieskali všetkých prítomných v kultúrnom dome. Našim seniorom tak spestrili popoludnie deti z MŠ, žiaci zo ZŠ i folklórna skupina Ubľanka.

            Svoje veľké srdiečka, z ktorých sa nevytráca láska k blížnemu, ukázali aj naši žiaci so svojimi rodičmi a učiteľmi, keď sa zomkli a spoločnými silami sa nám podarilo zrealizovať krásnu zbierku pre klientov špecializovaného zariadenia Kosmatec v Ubli. Veci pre každodennú potrebu, drogériu, potraviny, teplé ponožky, či veľa drobných milých darčekov, odovzdali žiaci seniorom pri návšteve zariadenia. Ľuďom odkázaným na pomoc iných, spríjemnili popoludnie nielen odovzdaním darčekov, ale taktiež svojím kultúrnym vystúpením.

            A koniec mesiaca si naši žiaci užili so svojimi starými rodičmi na milom zábavno-súťaživom popoludní. Prebiehala súťaž o najlepší babkin koláč, do ktorého sa zapojila každá prítomná babička. Starí rodičia opäť raz nesklamali svoje najmilšie vnúčatká a s veľkým odhodlaním, elánom i dobrou náladou  sa pustili do súťaživých aktivít spolu s deťmi. Radosť v očiach detí i starých rodičov je najlepším ohodnotením spomínaného popoludnia. Ďakujeme...

          • Po uličkách mesta Knižnicovo

          • Podujatie k Medzinárodnému dňu školských knižníc bolo spojené s netradičným dotykom s literatúrou. Našou školou sa niesla úžasná atmosféra nabitá literárnymi postavami, učteľky i žiaci školy sa zmenili na obľúbené literárne postavy, ktoré putovali po uličkách mesta Knižnicovo. V rámci podujatia sme uskutočnili množstvo rôznych aktivít, žiaci plnili zaujímavé úlohy, zážitkovou formou si rozvíjali čitateľské, prírodovedné, ale aj umelecké zručnosti. Odmenou pre nás všetkých je nielen vynikajúci pocit zo zaujímavo prežitého dňa, ale aj to, že v centre pozornosti bola opäť „obyčajná“ kniha. Bonusom pre všetkých bola hlavne radosť, ktorú sme mohli pozorovať na tvárach detí. Veríme, že tento deň ukázal našim žiakom cestu k čítaniu, ku knihe, k vzdelaniu i k tvorivosti.

            Veľké poďakovanie patrí všetkým zúčastneným, ktorým knihy a čítanie nie sú v dnešnej pretechnizovanej dobe ľahostajné.

          • Spomienka na oslobodenie obce

          • Prišla sedemdesiata deviata slobodná jeseň. Naše deti o hrôzach vojny počúvajú čoraz menej. Medzi nami stále sú žijúci pamätníci, ktorí vojnu zažili, priamo zasiahla do ich života, veľa im zo života vzala. V mnohých prípadoch navždy. Každoročne spomíname, pripomíname si tú tragédiu ľudstva akou vojna bez pochyby je. Buďme šťastní, že už 79 rokov žijeme len v spomienkach. Oslobodenie našej obce, ktoré si každoročne 27. októbra pripomíname, je spojené s vyjadrením úcty a vďaky všetkým hrdinom, našim spoluobčanom, ktorí položili svoje životy za naše oslobodenie.

             

            Pri tejto príležitosti si aj učitelia a žiaci našej školy boli uctiť pamiatku padlých hrdinov pri pomníku padlým na námestí obce Ubľa.

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Vážení rodičia a žiaci,

            oznamujeme Vám, že jesenné prázdniny v školskom roku 2023/2024 budú v termíne od pondelka 30.10.2023 do 31.10.2023.

            Nástup do školy po prázdninách bude vo štvrtok 2.11.2023.

            V prevádzke nebude materská škola, školský klub detí ani školská jedáleň.

            MŠ bude v prevádzke od 2.11.2023.

          • Deň jablka na našej škole

          • 21. október sa v kalendári uvádza ako Deň pôvodných odrôd jabĺk. Aj naši žiaci si spolu so svojimi učiteľmi tento deň uctili oslavou jablka.
            Tomuto dňu však predchádzali aj mnohé prípravy, no najobľúbenejšou z nich bol zber jabĺk v areáli našej školy. Žiaci deviateho ročníka si zhotovili poučný plagát o jablku, prostredníctvom ktorého hravou a zábavnou formou poinformovali svojich spolužiakov, deti v materskej škole, ale aj našich seniorov o tomto zdravom a chutnom ovocí. Vzájomné stretnutie všetkých potešilo a obohatilo, spoločne sme si zaspievali pesničku a ochutnali jablká, ktoré patria medzi najzdravšie druhy ovocia a určite si tento deň zaslúžia. Sú sladké, voňavé a šťavnaté. Zásobujú naše telo silou, vďaka ovocným kyselinám, tiež uhasia smäd, či zasýtia.
            Veľmi sa tešíme, že sme sa do tejto celosvetovej aktivity zapojili. Našim cieľom bolo nenásilným a hravým spôsobom podporiť u žiakov konzumáciu ovocia, čím sme sa snažili zároveň plniť i niektoré z úloh projektu Škola podporujúca zdravie. Žiaci boli jablkovým dňom nadšení a uvedomili si, že maškrtiť sa dá i zdravým spôsobom.

          • Týždeň zdravej výživy „Hovorme o jedle“

          • Od 16.10. do 20.10. sa organizuje týždeň zdravej výživy. Na každý deň je pripravený program a prezentácia zdravého stavovania. Nielen prezentácie ale aj program na každý deň.


            Týždeň zdravej výživy „Hovorme o jedle“

            PONDELOK
            Téma: Chlieb, pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky
            Prezentácia: Pyramída zdravia. Výroba spodného stupňa pyramídy zdravia /tvorivé dielne/


            UTOROK
            Téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov
            Prezentácia: Významu ovocia a zeleniny v jedálnom lístku. Zber jabĺk zo školskej záhrady, pečenie jablkového koláča a návšteva v DSS Kosmatec s ochutnávkou koláča. Výroba druhého stupňa pyramídy zdravia.


            STREDA
            Téma: Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek
            Prezentácia: Mlieko a mliečne výrobky, prezentácia mliečnej desiaty, konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov. Výroba tretieho stupňa pyramídy zdravia.


            ŠTVRTOK
            Téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny
            Prezentácia: Mäso a mäsové jedlá. Výroba štvrtého stupňa pyramídy zdravia

             

            PIATOK
            Téma: Cukry, tuky, soľ. Jedz a hýb sa
            Prezentácia: Sladké jedlo a sladkosti, konzumácia. Význam telesného pohybu pri konzumácii sladkých jedál.

            Akcia: Deň jabĺk, ochutnávka jabĺk, aktivity s jablkami. Výroba jesenných postavičiek z ovocia a zeleniny - Jesenníčkovia. Výroba posledného stupňa pyramídy zdravia.
            Na celý týždeň je pripravený jedálny lístok podľa jednotlivých tém. Žiaci budú každý deň informovaní s tým, akú desiatu si majú pripraviť na druhý deň.

          • Deň duševného zdravia

          • 10. október je Deň duševného zdravia. Aj naša škola sa pripravila na tento deň. Symbolom duševného zdravia je kvietok nezábudka. Žiaci si už doma vyrobili nezábudky. Koordinátor projektu škola podporujúca zdravie bol organizátorom tohto dňa v spolupráci so všetkými vyučujúcimi. Je veľmi potrebné pripomínať žiakom, aké je dôležité duševné zdravie, ako sa máme o neho starať, aký význam má pre človeka. Spoločne sme si urobili výstavku Nezábudka.

          • Svetový deň mlieka v školách

          • Naša škola je zapojená do projektu Škola podporujúca zdravie. V rámci tohto projektu, sme 25. septembra zorganizovali akciu Cesta mlieka, zameranú na význam mlieka v stravovaní. Akciu zorganizoval koordinátor projektu v spolupráci s koordinátorom protidrogovej prevencie a školskou jedálňou, ktorá dodala mlieko z projektu Školské mlieko. Do akcie boli zapojení žiaci a učitelia celej školy. Každý mal biele oblečenie a mliečnu desiatu. Prváci pripravili kravičky. Ukázali kde kravičky žijú a ako dávajú mliečko. Žiaci 2. ročníka prezentovali celú cestu mlieka od kravičiek, cez mliekareň, až k nám na stôl. Žiaci 3. a 4. ročníka pripravili a prezentovali mliečne výrobky. Celá akcia sa realizovala na školskom dvore.

        • Európsky deň jazykov 2023
          • Európsky deň jazykov 2023

          • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov (EDJ) oslavuje každoročne v septembri už od roku 2001. A tak sa aj naši žiaci 9. ročníka zúčastnili tohto výnimočného dňa, a to presne v piatok 29.09.2023. Zábavné dopoludnie strávili v spoločnosti študentov Gymnázia v Snine. Žiaci sa dozvedeli rôzne zaujímavosti o európskych krajinách, naučili sa základné slovíčka či frázy v cudzích jazykoch a zistili, že jazyk sa dá naučiť aj hravou formou.

            Veríme, že o rok si to zopakujeme a znova sa naučíme niečo o ďalších európskych kultúrach a cudzích jazykoch.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

             

            Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční 4. septembra 2023. Žiakov privítame na školskom dvore o 8.00 hod.

            Všetky potrebné informácie, ktoré sa týkajú organizácie vyučovania, poskytnú žiakom a zákonným zástupcom žiakov 1. ročníka triedne učiteľky.

             

            Tešíme sa na Vás!

             

            Dávame Vám do pozornosti zoznam školských pomôcok, ktoré budú naši žiaci potrebovať v škole.

            Rodičom prvákov bude v roku 2023 vyplatený extra rodinný prídavok na dieťa vo výške 110,- eur na prváka za mesiac september. Vyplatený bude spolu s rodinnými prídavkami v októbri.

            Veríme, že svojim deťom zabezpečíte všetky pomôcky tak, aby mohli úspešne vykročiť do nového školského roka.

             

            Potrebné pomôcky pre I. stupeň (1. až 4. ročník)

             

            Peračník:

            Pero:  Tornádo, Torpédo, Stabilo ...

            ZMIZÍK - NIE!

            Ceruzky:  č. 2 - 3 ks

            Guma, strúhadlo, nožnice, farebné ceruzky (farbičky)

             

            Obaly na učebnice, zošity

            Box (dosky) na zošity - je lepšie, ak má dieťa zošity uložené v ochrannom obale, kde ich má nielen chránené proti poškodeniu, ale ich má i usporiadané a nie rozhádzané po taške.

             

            Prezuvky -  najvhodnejšie sú s bielou podrážkou

             

            Odev na telesnú výchovu - tepláky (skôr tenšie), biele tričko s krátkym rukávom, kraťasy, tričko s dlhým rukávom, ak by bolo chladnejšie, tenisky a náhradné ponožky.

            Vrecúško na telesnú výchovu
                 Vhodným je vzdušný materiál, aby sa úbor na telesnú výchovu mohol dostatočne vetrať.

             

            Potreby na výtvarnú výchovu
                 Ochranné oblečenie (stará košeľa, gumená zástera), nerozbitnú fľašu na vodu, savú handričku na utieranie štetcov, vodové farby, temperové farby, štetce, voskovky, fixky, plastelína. Lepidlo, praktické je používanie vysúvateľných lepiacich tyčiniek. Potrebný je i igelitový obrus, ktorý si dieťa prestrie na stôl počas výtvarnej výchovy.

            Krabica na výtvarnú výchovu, kde si dieťa uloží pomôcky.

            Výkresy: A4 - 15 ks

                            A3 - 10 ks

            Farebné papiere: 20 ks

            Hygienické potreby
                  Papierové vreckovky(vyťahovacie), hygienické vreckovky, toaletný papier, tekuté mydlo, malý uteráčik s uškom, aby sa dal zavesiť, pohárik na pitie.

            Netreba zabudnúť ani na to, že dieťa by malo mať svoje veci podpísané.

             

            Zošity:

            1. ročník

            511 s 1 pomocnou linkou – 10 ks

            510 – 5 ks

            5110 – 5 ks

             

            2. ročník

            512 s 2 pomocnými linkami – 10 ks (v Tomine ich majú)

            510 – 5 ks

            5110 – 5 ks

             

            3. ročník

            512 s 2 pomocnými linkami – 5 ks (v Tomine ich majú)

            513 – 5ks

            510 – 5 ks

            5110 – 5 ks

            440 – 1 ks

             

            4. ročník

            513 – 5 ks

            510 – 5 ks

            5110 – 5 ks

            440 – 1 ks

             

            Pomocky_-_5._rocnik.doc

            Pomocky_-_6._rocnik.doc

            Pomocky_-_7._rocnik.doc

            Pomocky_-_8._rocnik.doc

            Pomocky_-_9._rocnik.doc

        • SLÁVNOSTNÉ UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2022/2023
          • SLÁVNOSTNÉ UKONČENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2022/2023

          • 30. júna 2023 sme na školskom dvore slávnostne ukončili školský rok 2022/2023 a rozlúčili sme sa s deviatakmi, ktorí ukončili povinnú školskú dochádzku na našej škole.

            Školský rok, ktorý sme ukončili bol pre niektorých ľahký, pre niektorých náročnejší. Veríme, že rôzne aktivity a projekty, do ktorých sme sa snažili zapájať našich žiakov, sa im páčili a zanechali v nich mnoho pekných zážitkov, na ktoré budú počas nastávajúcich dvoch mesiacov spomínať.

            Namáhavá práca je vždy na koniec odmenená úspechom. Poďakovanie patrí všetkým učiteľom, žiakom, rodičom, ale aj ostatným zamestnancom školy, pretože sa spoločne snažili popasovať sa s horami vedomostí, poznatkov, cvičení, školských úloh, rôznych aktivít a projektov, ale i s dodržiavaním školského poriadku.

            Pevne veríme, že počas letných prázdnin si oddýchnete, načerpáte veľa nových síl, získate veľa pekných zážitkov, nových kamarátov, a že s teplými lúčmi slnka načerpáme energiu do ďalšej práce v novom školskom roku.

            Letné prázdniny v školskom roku 2022/2023 začínajú v sobotu 1. júla 2023 a budú trvať do 31. augusta 2023. Nástup do školy po prázdninách bude v pondelok 4. septembra 2023.

            Prajeme Vám krásne letné dni  a ničím nerušené prežitie letných prázdnin.

          • Nácvik evakuácie školy

          • „V prízemí pavilónov č. 2 a č. 4 došlo po skrate v elektrickom rozvádzači k rozsiahlemu požiaru s následným zadymením. Z uvedeného dôvodu nariaďujem vykonať okamžitú evakuáciu objektu školy".

            15. júna, v ranných hodinách, sa týmito slovami, prostredníctvom školského rozhlasu, prihovorila pani riaditeľka školy všetkým žiakom a zamestnancom školy. Išlo o preventívny nácvik protipožiarnej evakuácie na základe vopred pripravených plánov v spolupráci s odborom krízového riadenia OÚ v Snine a obce Ubľa. Cvičenia sa zúčastnili Dobrovoľné hasičské zbory z Uble a Klenovej, ako aj Slovenský červený kríž, územný spolok Snina.

            Spôsob nácviku upravuje Metodický pokyn pre zabezpečenie evakuácie na školách v SR. Zámerom je zosúladiť evakuáciu školy tak, aby v prípade ozajstného nebezpečenstva bol postup všetkých evakuovaných čo najrýchlejší.

            Keďže sa cvičenie konalo dopoludnia, žiaci školy mali možnosť pozerať na činnosť hasičov, ktorá bola odborne komentovaná pánom Ing. Gallikom, vedúcim odboru krízového riadenia OÚ v Snine. Najbežnejšia príčina evakuácie školy je požiar. Treba poznať všetky riziká a možné dôsledky. V budove došlo aj k maskovanému zraneniu troch žiakov, ktorých v ohrozených priestoroch objavili hasiči vykonávajúci kontrolu všetkých priestorov školy za účelom zistenia, či všetci žiaci opustili budovu školy. Nasledovalo ich vyslobodenie hasičmi a ošetrenie pracovníčkami Červeného kríža, ktoré vysvetlili k akým zraneniam došlo a ako ich ošetrili. Na záver si mohli žiaci skúsiť hasenie ohňa hasiacim prístrojom.

            Aj keď nácvik dopadol výborne, prajeme si, aby k ozajstnej evakuácii na škole nikdy nedošlo.

            Ďakujeme všetkým za súčinnosť.

            Mgr. Mária Karatníková

          • Duchnovičov Prešov – celoslovenské kolo

          • Vyvrcholením osláv Dňa Rusínov, ktorý si na Slovensku pripomíname 12. júna, bol 22. ročník celoslovenského kola v prednese rusínskej poézie a prózy pod názvom Duchnovičov Prešov.

            Súťaž sa konala pod záštitou Rusínskej obrody na Slovensku v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove.

            Sme nesmierne hrdí na našu recitátorku Bianku Banduričovú, žiačku 8. triedy, ktorá obsadila 3. miesto vo svojej kategórii.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • „Supercyklista a Supervodič 2023“ a „Autosalón“ pri SPŠ v Snine.
          • „Supercyklista a Supervodič 2023“ a „Autosalón“ pri SPŠ v Snine.

          • Naši žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili akcie Supercyklista a Supervodič 2023“ a „Autosalón“ pri SPŠ v Snine.

            Veľké finále súťaže slávnostne otvorila pani riaditeľka SPŠ v Snine PaedDr. Alena Romanová, ktorá privítala hostí - Ing. Dušana Štofika, zástupcu Ministerstva dopravy SR, pána Petra Vološina, primátora mesta Snina, zamestnancov Slovenského Červeného kríža, členov hasičského zboru a všetkých tých, ktorí boli súčasťou pilotného Autosalónu pri SPŠ v Snine.

            V súťaži pedál káry raylle sme vďaka žiakom Alexovi Palivodovi, Jakubovi Motričovi a Garielovi Dvoržákovi získali krásne 3. miesto.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Ubľa 120
      • msubla120@gmail.com sjubla120@gmail.com
      • Mgr. Mária Karatníková
      • ZŠ 057/7673138, 0911673138 ŠJ 057/7673106, 0903288605 MŠ 0910544667
      • 067 73 Ubľa 120 067 73 Ubľa Slovakia
      • 37873601
      • 2021640126
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje